Pro Tools bugs

This category is for bugs reports on Pro Tools software/hardware.
You can view open issues ranked by Votes, Newest, etc.
See the Instructions Page for more info.

Campaign: Pro Tools bugs

Elastic Audio glitch with fades

I'm a little surprised this hasn't been fixed yet.

Submitted by

Version(s) Affected : 9.x

Version(s) Addressed In : 10.0

Opertaing System(s) : n/a

Voting

169 votes

Campaign: Pro Tools bugs

-9173 ProTools ran out of CPU power during real time bounce 11.2

With minimal plugins and 2% total CPU displayed on the System Usage meter AAE -9173 abruptly cancels a real-time bounce stating ProTools ran out of CPU power yet offline bounce yields no such error. One DUC user pulled all 3rd party plugins out of the AAX folder with the same results. Rolled back to 11.1.3 and can bounce real time with no issue. 11.2.x problem. Referenced here: http://duc.avid.com/showthread.php?t=357286 ...more »

Submitted by

Community Discussion Link : http://duc.avid.com/showthread.php?t=357286

Knowledge Base Article Link : http://avid.force.com/pkb/articles/error_message/Pro-Tools-11-2-and-11-2-2-experience-an-AAE-9173-during-a-real-time-bounce-to-disk

Version(s) Affected : 11.2-11.2.2

Version(s) Addressed In : 11.3

Voting

51 votes

Campaign: Pro Tools bugs

ADC is incorrect with AOS Plug-ins in PT11

Audio from a plug-in using Aux Output Stems (AOS) is not delay compensated properly in Pro Tools 11. Repro Steps: 1. Create one Instrument track and instantiate an AOS enabled VI plug-in such as Strike, Structure, UVI Workstation, etc. 2. Create two stereo Aux tracks and assign the inputs to different AOS outputs from the VI. 3. On the first Aux track, instantiate a plug-in that incurs a delay, such as the Pro Expander ...more »

Submitted by

Community Discussion Link : http://duc.avid.com/showthread.php?t=350529

Knowledge Base Article Link : http://avid.force.com/pkb/articles/troubleshooting/PTSW-190873

Version(s) Affected : 11.0-11.2

Version(s) Addressed In : 11.2.1

Opertaing System(s) : n/a

Voting

79 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Hitting write to selection writes automation to entire track

This report refers to this feature request: http://protools.ideascale.com/a/dtd/Recognize-selection-after-play/95618-3779 When you have nothing selected and hit write to selection after tweaking things in preview mode PT will write the current settings to the entire track. Backward and forward in time essentially deleting everything on the entire track. The feature is called "write to selection". If nothing is selected ...more »

Submitted by

Version(s) Affected : 10.0+

Opertaing System(s) : n/a

Voting

61 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Fix 'low memory error'

Fix the "low memory error" first. This is a real PITA.

 

Pro Tools has some sort of memory leak and comes up with errors regularly.

Submitted by

Version(s) Affected : 9.x-10.x

Version(s) Addressed In : 11.0

Voting

67 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Entire session is selected and goes into reverse color scheme intermittently when selecting a Clip

Since protools 8 i've had this intermittent bug that when you select a region sometimes an accidental mouse drag or other trigger occurs and the entire session is selected and goes into reverse color scheme. the only way to get out of this mode is to select another spot on the timeline. sometimes it takes a few tries to actually get it to stop behaving this way. sorry its not repeatable, its hard to know when its going ...more »

Submitted by

Version(s) Affected : 8.0-11.x

Version(s) Addressed In : 12.0

Opertaing System(s) : OS X 10.8

Voting

54 votes

Campaign: Pro Tools bugs

MIDI quantization timing error in 12.6.1

This is an intermittent bug that is very difficult to pin down. When it happens, as perfectly illustrated by the attached screenshots, a quarter note that starts exactly on the downbeat of a bar, displays DIFFERENTLY between the edit window and the midi edit window.

 

The result of this is that clips cut to the bar in the session edit window in grid mode, copy incorrectly.

Submitted by

Community Discussion Link : http://duc.avid.com/showthread.php?t=368536

Opertaing System(s) : macOS 10.12

Voting

72 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Select Unused ⌘⇧U Clear Selected ⌘⇧B should remove ALL unused

This function just doesn't work.

You perform it, then you're immediatley able to perform it again which should be impossible.

And again and again.

Then it seems like you've got rid of all unused.

But then you save then restart your session and you can do it again. And again.

Then you save then restart your session and you can do it again.

 

And normally by then you have actually cleared all unused.

Submitted by

Version(s) Affected : 11.x

Version(s) Addressed In : 12.0

Opertaing System(s) : n/a

Voting

51 votes

Campaign: Pro Tools bugs

HUGE ADC BUG!!

Fix the freakn ADC bug that's been around ever since PT8,that makes all MIDI end up late!

Submitted by

Version(s) Affected : 8.x

Version(s) Addressed In : 9.0

Voting

68 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Fix -9129 bugs with HD Native cards

This is a too common bug that frequently hassles HD Native users, sometimes making their new systems unusable. ""Audio processing could not complete due to conflicts with other CPU tasks or a potential clocking issue. If this occurs often, verify your sync cables or try changing the HW Buffer Size setting in the Playback Engine dialog. In most cases a larger HW buffer size will prevent the problem. (-9129)" DUC forum ...more »

Submitted by

Version(s) Affected : 10.3+

Opertaing System(s) : n/a

Voting

43 votes

Campaign: Pro Tools bugs

Pro Tools 12.5 Avid Video Engine unstable

ProTools 12.5 is unable to reliably open and play any video. This seems independent of video format (DNxHD, h.264, ProRres) Rolling back to 12.4 and there are no such problems. Seems many others are having similar problems.

Submitted by

Community Discussion Link : http://duc.avid.com/showthread.php?t=379507

Opertaing System(s) : OS X 10.9

Voting

35 votes

Campaign: Pro Tools bugs

HDX Latency

on HDX there is an error that occurs occasionally where a very noticeable delay randomly appears on record enabled tracks when recording or even when transport is not running. It seems to be ADC related and was not present on older HD systems. As this issue appears both on ProTools HD 10 and 11, it seems to be hardware (firmware) related. There have been various reports of what may be the cause, including certain (non-DSP) ...more »

Submitted by

Community Discussion Link : http://duc.avid.com/showthread.php?p=2265301

Version(s) Affected : 11.2.1

Opertaing System(s) : OS X 10.9, OS X 10.8

Voting

33 votes