Pro Tools bugs

This category is for bugs reports on Pro Tools software/hardware.
You can view open issues ranked by Votes, Newest, etc.
See the Instructions Page for more info.

Pro Tools bugs

Correct a bug that codename will change when code ruler is reopened

Example 1, code name "Amaj 7".

Double-click on it and reopen it, "A 7 # 9 # 11" will be displayed.

 

Example 2, code name "G7".

Double-click on it and reopen it, "G minor6 added 9" will be displayed.

 

This will appear in all but the top five rows of the code change dialog.

*major, minor, minor (major 7), minor (add 9), fifth (omit 3 rd) ← These five do not change.

Submitted by (@borgmusic)

Voting

4 votes

Pro Tools bugs

Resize Clip Rename Window bug

Since its inception of being able to resize the Clip Rename window, this bug has been a huge issue for me. The problem with the old rename window was that it was one line so if you had a clip name that went longer than the window, it would scroll the text. Being able to resize the window was a pretty great fix for that. Here's the problem... If you resize the window and type a clip name that requires the text to "wrap" ...more »

Submitted by (@soundslikebrian)

Voting

6 votes

Pro Tools bugs

Unexpected editing behaviour while clearing clips

When partially selecting and clearing two overlapped clips and the first one contains a fade out (which is entirely covered by the selection), an unexpected result occurs.

 

The bug is occurring on Pro Tools 2018.1 and can be reproduced with 100% success. Please see the attached pdf for further details.

I am running it on Windows 10 version 1709.

Submitted by (@marcoober)

Voting

3 votes

Pro Tools bugs

Frozen clips go offline unexpectedly

Clips of a frozen track go offline in an apparently random fashion, without any reason. The clips are not properly offline since the frozen clip name disappears at all, there are not reported offline media and it's impossible to relink them. The only solution is to unfreeze and freeze the track again. I don't know how to reproduce the problem, but it's been happening only on freezed Instrument tracks (it never happened ...more »

Submitted by (@marcoober)

Voting

6 votes

Pro Tools bugs

Match Tracks Not Working Correctly

Recently I've noticed that Match Tracks in the Import Session Data window is not functioning at all with some tracks. I've been importing track settings from a template that has identical track names and Match Tracks won't match them. I've attached 2 screenshots, one is what happens when I click Match Tracks and the 2nd is a screenshot of the first 5 tracks manually matched, which you can see are completely identical. ...more »

Submitted by (@philmcgowan)

Voting

4 votes

Pro Tools bugs

Pro Tools Won't Recognize change in IO if busses are labeled the same but in a different format.

First off, I would really like it if Avid would bring back the checkbox in the IO window to always use the IO saved with the session as I have many different IO setups that I use for each project that I work with. As for the issue I'm now facing due to the new system of having to "Restore from Session" in the IO window every time I switch between project, I've noticed that Pro Tools 2018.1.0 will not recognize if an ...more »

Submitted by (@philmcgowan)

Voting

6 votes

Pro Tools bugs

Multi-tool functions incorrectly near clip boundaries

Often (not always) when near the edge of a clip using the multitool instead of resizing the clip it will behave as if the grabber tool is active and move the clip, despite the pointer tool indicating the edge tool. This started happening since some time after PT10 I think and is still happening in 2018.1.

Submitted by (@studio3)

Voting

6 votes

Pro Tools bugs

PT 2018.1 - GUI loses responsiveness/functionality in large MIDI sessions with Vienna Ensemble Pro 6 (latest build)

PT 2018.1 - GUI loses responsiveness/functionality in large MIDI sessions after the session has been open about 1 hour or more.😡 😡

Track redraws are very slow after hide/unhide. Edit window is almost unworkable. This issue is solved by quitting Pro Tools and reopening the session.

Submitted by (@joshfix113)

Voting

8 votes

Pro Tools bugs

Please fix CPU usage issue

The CPU utilization jumps to 100% for no reason, even without any tracks recorded. Please fix this. The problem happens on my system with an i9-7900X processor with 64GB RAM. This system is far more powerful than 99% of all PCs out there, yet Pro Tools will spike the CPU to 100% when low-latency is utilized. This is unacceptable. I have used Pro Tools for decades, but this is not being fixed and it is becoming ...more »

Submitted by (@tstreetman)

Voting

30 votes

Pro Tools bugs

Sound Card Cuts from entire computer

It happens in a few other situations but repeatedly if I jump to new section during playback the sound card will cut out and no sound will come out of the speakers until I close to session. Unfortunately if I save the file after this, it will reoccur when I open the session back up. So I have to use a session backup and continue on. This probably has happened in older version but not recently in the 12 version. Please ...more »

Submitted by

Voting

0 votes