Pro Tools bugs

This category is for bugs reports on Pro Tools software/hardware.
You can view open issues ranked by Votes, Newest, etc.
See the Instructions Page for more info.
(@todd.sorensen)

Pro Tools bugs

ADC is incorrect with AOS Plug-ins in PT11

Audio from a plug-in using Aux Output Stems (AOS) is not delay compensated properly in Pro Tools 11. Repro Steps: 1. Create one Instrument track and instantiate an AOS enabled VI plug-in such as Strike, Structure, UVI Workstation, etc. 2. Create two stereo Aux tracks and assign the inputs to different AOS outputs from the VI. 3. On the first Aux track, instantiate a plug-in that incurs a delay, such as the Pro Expander ...more »

Voting

79 votes

Pro Tools bugs

MIDI quantization timing error in 12.6.1

This is an intermittent bug that is very difficult to pin down. When it happens, as perfectly illustrated by the attached screenshots, a quarter note that starts exactly on the downbeat of a bar, displays DIFFERENTLY between the edit window and the midi edit window.

 

The result of this is that clips cut to the bar in the session edit window in grid mode, copy incorrectly.

Voting

75 votes

Pro Tools bugs

Hitting write to selection writes automation to entire track

This report refers to this feature request: http://protools.ideascale.com/a/dtd/Recognize-selection-after-play/95618-3779 When you have nothing selected and hit write to selection after tweaking things in preview mode PT will write the current settings to the entire track. Backward and forward in time essentially deleting everything on the entire track. The feature is called "write to selection". If nothing is selected ...more »

Voting

69 votes
(@gsanoff)

Pro Tools bugs

Entire session is selected and goes into reverse color scheme intermittently when selecting a Clip

Since protools 8 i've had this intermittent bug that when you select a region sometimes an accidental mouse drag or other trigger occurs and the entire session is selected and goes into reverse color scheme. the only way to get out of this mode is to select another spot on the timeline. sometimes it takes a few tries to actually get it to stop behaving this way. sorry its not repeatable, its hard to know when its going ...more »

Voting

54 votes
(@jimdiaz)

Pro Tools bugs

-9173 ProTools ran out of CPU power during real time bounce 11.2

With minimal plugins and 2% total CPU displayed on the System Usage meter AAE -9173 abruptly cancels a real-time bounce stating ProTools ran out of CPU power yet offline bounce yields no such error. One DUC user pulled all 3rd party plugins out of the AAX folder with the same results. Rolled back to 11.1.3 and can bounce real time with no issue. 11.2.x problem. Referenced here: http://duc.avid.com/showthread.php?t=357286 ...more »

Voting

53 votes
(@simonchase)

Pro Tools bugs

Select Unused ⌘⇧U Clear Selected ⌘⇧B should remove ALL unused

This function just doesn't work.

You perform it, then you're immediatley able to perform it again which should be impossible.

And again and again.

Then it seems like you've got rid of all unused.

But then you save then restart your session and you can do it again. And again.

Then you save then restart your session and you can do it again.

 

And normally by then you have actually cleared all unused.

Voting

51 votes
(@bill00)

Pro Tools bugs

Text in Track Comments is not displayed while editing

This is what it looks like when I type a comment in the mix window in PT 8.1.1. See attached file. I can't see what I'm typing until I hit return. Strangely, the FIRST comment works, but every comment after the first has this white on white hieroglyphic behavior while typing, making it impossible for me to use. This behavior has existed for me in ProTools as far back as I can remember.Please tell me I'm not the only ...more »

Voting

47 votes
(@adassumpcao)

Pro Tools bugs

Fix -9129 bugs with HD Native cards

This is a too common bug that frequently hassles HD Native users, sometimes making their new systems unusable. ""Audio processing could not complete due to conflicts with other CPU tasks or a potential clocking issue. If this occurs often, verify your sync cables or try changing the HW Buffer Size setting in the Playback Engine dialog. In most cases a larger HW buffer size will prevent the problem. (-9129)" DUC forum ...more »

Voting

45 votes
(@glennianaro)

Pro Tools bugs

"Waiting for Video Operation to Complete" or "unable to create thumbnails" after importing video

The Avid Video Engine doesn't work. its not as bad as it was in earlier versions of PT 11, but it still is unacceptable in a professional environment. As a freelancer in NYC I have yet to see a studio running the AVE and video hardware that doesn't have problems. Its been over a year and a half and the best solution to use video is to disable video hardware and run a quicktime window! Constantly getting "waiting for ...more »

Voting

45 votes

Pro Tools bugs

PT10 pencil-tool bug

When using the pencil tool on an audio clip the clip-gain is destructively rendered multiple time. This makes drawing out clicks impossible. The only work-around is to manually set clip gain to 0dB, pencil, and set the clip-gain to where it used to be.

Should be a high priority fix. Going back to 9 for dialog-editing.

Voting

44 votes